kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Het installeren van led inbouwspots

Bij een verbouwing of aanpassing komt ook vervanging van verlichting kijken. Kiest u voor led inbouwspots? Dan gaat u voor energiezuinige en kostenbesparende verlichting. Het lijkt vaak lastig om led inbouwspots te plaatsen. Toch hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn, we hebben een duidelijke handleiding opgesteld.
Stappenplan installeren led inbouwspots

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat u het juiste materiaal in huis heeft. Bedenk vooraf waar de spots moeten komen te hangen. Gaat het om een vochtige ruimte, dan is het ook belangrijk om naar de IP-certificering te kijken. Ook de inbouwdiepte speelt mee, net als het design en het vermogen.

Natuurlijk helpen we u met de voorbereidingen. Hierna volgt een stappenplan voor het installeren van led inbouwspots.

1. Een lichtplan maken

Het begint allemaal met het maken van een lichtplan. Voor de woonkamer wilt u sfeervolle verlichting, niet te fel of te kleurrijk. Maar een beetje kleur (bijvoorbeeld een geeltint) is vaak wel gewenst. In de keuken, hobbykamer of werkruimte wilt u juist meer verlichting, bijvoorbeeld werkverlichting.

Bekijk vooraf wat wattage, lichtkleur en lumen met de sfeer doen. Bedenk ook hoeveel verlichting u nodig heeft. Gaat het om een enkele inbouwspots of moeten er wel 10 inbouwspots in een en dezelfde ruimte geplaatst worden?

Wanneer u ledlampen koopt merkt u dat deze in lumen en watt worden weergegeven. U kunt het volgende schema met betrekking tot lumen aanhouden:

  • Keuken, gang of slaapkamer: 300-400
  • Woonkamer: 400-500
  • Badkamer: 500-600
  • Keuken, actieve slaapkamer of badkamer, werkkamer: 700-800

Hoe meer activiteit in een ruimte (bijvoorbeeld hobby of werk) hoe hoger het benodigde lumen. Een ledlamp van 200-300 lumen heeft een wattage van 2-4 watt. Terwijl 700-1000 lumen overeenkomt met 8-10 watt.

2. De inbouwdiepte

Verlaagd plafond inbouwspots inbouwdiepte

Het is ook belangrijk om goed op de inbouwdiepte te letten. Veel led inbouwspots zijn geschikt voor een verlaagd plafond, dit is te danken aan de lage inbouwdiepte. Toch moet er 3 cm afstand tussen het oorspronkelijke plafond en het verlaagd plafond zitten.

Ondanks dat ledlampen zeer weinig warmte afgeven moet vrijkomende warmte wel weg kunnen. Wanneer er te weinig ruimte aanwezig is adviseren we om het plafond met gipsplaten of iets anders te verlagen. Kies in andere gevallen voor het boren van gaten in het originele plafond.

3. Elektriciteitsdraden met randaarde

Voor de veiligheid raden we aan gebruik te maken van elektriciteitsdraden met randaarde. Deze komen boven op het plafond. Wees er zeker van dat u de juiste elektriciteitsdraden aanschaft. U heeft uiteraard voldoende elektrisch snoer van 2 X 0,75mm2 nodig.

4. Led driver en led dimmer aanschaffen

Veel ledlampen beschikken over een ingebouwde led driver. Is dit niet het geval dan moet u een aparte driver aanschaffen: deze verzorgt de spanning richting de lamp toe. Wilt u ledlampen dimmen? Dan heeft u ook nog een aparte led dimmer nodig. Let er dan wel op dat u gebruik maakt van dimbare ledlampen.

Het is altijd beter om voor een dimbare transformator te gaan. Zo hoeft u achteraf niks om te bouwen wanneer u toch nog wilt gaan dimmen.

5. Lasklemmen of kroonsteentjes

Maak het niet te lastig en kies voor de Wago lasklemmen. Hiermee verbindt u de led inbouwspots op een eenvoudige manier. Per inbouwspots heeft u twee lasklemmen nodig. Uiteraard kunt u ook voor kroonsteentjes kiezen, dit is de oude vertrouwde manier maar vraagt wel meer werk.

6. De juiste stekker

Bedenk vooraf of u serie of parallel gaat schakelen. Het voordeel van een serieschakeling is dat u gebruik maakt van slechts één stroomkring. De voeding loopt via de eerste lamp naar de andere lampen. Nadeel is dat wanneer een ledlamp kapot gaat, ook de andere ledlampen niet meer werken. Om dit te voorkomen kunt u wel een brug inbouwen.

Parallelschakeling blijft altijd werken, ook wanneer één of meerdere ledlampen kapot zijn. Het maakt gebruik van meerdere circuits naar de spanningsvoeding. Een defecte ledlamp onderbreekt de stroomkring niet waardoor u niet plots in een donkere ruimte staat.

Beide stroompunten hebben hun voor- en nadelen. Wanneer het mogelijk is om voor een parallelschakeling te kiezen dan heeft dit toch vaak de voorkeur. Hierbij kijkt u vooral na de stroomsterkte van de inbouwspots. Met inbouwspots van 12 volt, 24 volt of 230 volt schakelt u parallel. Spots van 350 mA, 500 mA, 700 mA of 1050 mA moet u serie schakelen.

7. Wandcontactdoos aansluiten

Heeft u alle materialen verzameld? Schakel de stroom in de ruimte uit. Gebruik een spanningsmeter om te controleren of er geen spanning meer op staat. Neen een wandcontactdoos met een lichtpunt en plaats deze boven het verlaagde plafond.

8. Maak die gaten in het plafond.

Markeer vooraf de plaats waar de inbouwspots moeten komen. Houd hierbij een minimale afstand van 30 cm tussen de spots aan. Gebruik de juiste gatenboor. Het is aan te raden om gebruik te maken van een laserlijn, dit voorkomt dat u afwijkt van de rechte lijn.

Weet u niet welke diameter u moet boren? Bij onze producten staat altijd welke diameter gatenboor u nodig heeft. Dit staat ook in de gebruiksaanwijzing die u bij het product ontvangt. Wanneer u twijfelt kunt u het gat beter te klein dan te groot maken: bijboren is altijd mogelijk maar een gat kleiner maken wordt een stuk lastiger.

9. De transformator plaatsen

Wanneer de gaten geboord zijn steekt u de transformator van de led inbouwspots door het gat. Vervolgens sluit u de transformator op de wandcontactdoos aan. Trek nu het aansluitsnoer van de transformator door het gat naar buiten. Hierop sluit u het eerste inbouwspotje aan. Herhaal dit met alle andere led inbouwspots.

10. Houders plaatsen

Is alles goed aangesloten? Plaats de houders voor de led inbouwspots in de boorgaten. Verbind e aansluitsnoer met de houders. U kunt nu de houders in de gaten op hun plaats klikken. Let ook nog even goed op aansluiting van de led dimmer, deze vervangt u voor de standaard schakelaar.

Producten, informatie en advies

In onze webshop vindt u led inbouwspots, losse ledlampen, lasklemmen en alle benodigde materialen. Veel van onze led inbouwspots zijn voorzien van een praktisch plug & play systeem, dit maakt installeren nóg eenvoudiger. Heeft u vragen over een van onze producten of wenst u informatie of advies? Neem contact met ons op. We staan u deskundig te woord en voorzien u van het juiste advies.