Let op: We zijn er even tussenuit van maandag tot en met woensdag. Bestellingen zullen vanaf Donderdag 07-12-2023 weer worden verzonden.


kar 0
webshop keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Inbouwspots aansluiten: doorlussen of serie schakelen

parallel en serie schakeling

Inbouwspots doorlussen betekent een parallelschakeling. Voordeel hiervan is dat ledlampen altijd blijven branden wanneer er een andere lamp uitvalt. Het is dan ook aan te raden om hiervoor te kiezen. Inbouwspots doorlussen is echter niet bij alle ledlampen mogelijk. In dit artikel meer over het doorlussen oftewel parallel schakelen óf serie schakelen van inbouwspots.

Wanneer parallel en wanneer serie schakelen?

Een parallelschakeling kan bij led inbouwspots van 12 volt, 24 volt of 230 volt. Spots van 350 mA, 500 mA, 700 mA of 1050 mA moeten juist serie geschakeld worden. Let dus even op of doorlussen wel mogelijk is.

Het voordeel van serie schakelen of parallel doorlussen

Meerdere led spots bij elkaar zorgt voor een goede en sfeervolle verlichting. Helaas is het in veel gevallen niet mogelijk om elke ledspots van een eigen stekker en stopcontact te voorzien. Serie schakelen of doorlussen is dan de beste optie, omdat alle inbouwspots hiermee op één stekker of stroompunt komen te werken.

Inbouwspots doorlussen (parallel schakelen)

Doorlussen of parallel schakelen houdt in dat de elektriciteit door meerdere stroomkringen loopt. Dit gebeurt door de positieve en negatieve kanten met elkaar te verbinden. Een kapotte ledlamp onderbreekt de stroomkring niet, overige inbouwspots blijven gewoon branden.

Parallelschakeling schema

Doorlussen heeft zeker de voorkeur, helaas is dit niet altijd mogelijk. Hierboven hebben we al uitgelegd wanneer u voor doorlussen of serieschakeling kiest.

Inbouwspots serie schakelen

Bij een serieschakeling schakelt u alle led inbouwspots achter elkaar en maakte gebruik van slechts één stroomkring. Houd er rekening mee dat wanneer er een ledlamp uitvalt, de stroomkring onderbroken wordt. Dit betekent dat alle andere lampen niet meer branden. Pas wanneer de kapotte ledlamp is vervangen zal alles weer werken.

Om dit soort problemen te voorkomen is er de ingebouwde brug, iets waar veel moderne ledlampen van voorzien zijn. Wanneer er een ledlampen kapot gaat dan wordt de stroom doorgegeven naar de volgende werkende ledspot.

Kroonsteentjes of verbindingsklemmen gebruiken

Het doorlussen op zich is niet zo moeilijk, met wat handigheid slaagt u hier snel in. Op internet staan voldoende voorbeeldfilmpjes. Het is aan te bevelen om gebruik te maken van verbindingsklemmen, al helemaal wanneer het om doorlussen gaat.

Per verbinding zijn er 2 klemmen nodig. De eerste klem is voor de fasedraad en de tweede voor de nuldraad. Voor de veiligheid is het ook aan te raden om inbouwspots te aarden, hiervoor is een derde klem nodig. De verbindingsklemmen zijn uiteraard in onze webshop verkrijgbaar.

Liever gebruik maken van kroonsteentjes? Dit is zeker mogelijk maar vraagt wel meer werk. Ook de kroonsteentjes leveren we, bekijk het assortiment. Hier vindt u ook complete sets inbouwspots, voorzien van twee tot acht of meer spots. De sets zijn uitbreidbaar.