kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Een lichtplan voor de badkamer? Inbouwspots voor een gelijkmatige lichtverdeling

 

Een gelijkmatig verlichte badkamer of andere ruimte die egaal verlicht dient te worden heeft behoefte aan een goed lichtplan. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende licht hebt waar dat nodig is. Het aantal spotjes dat je nodig hebt om een ruimte te kunnen voorzien van een mooie lichtverdeling, is uiteraard ook afhankelijk van het aantal m2 van de kamer. Bekijk ook onze complete LED inbouwspots set oplossingen. 

 

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden om een ruimte egaal te kunnen verlichten met inbouwspots. Een ruimte volhangen met spots die niet of nauwelijks een functie hebben is dan ook niet meer nodig. Een goed lichtplan is hiervoor wel van groot belang. Daarvoor dien je een keuze te maken uit de onderstaande opties:

lichtplan Inbouwspots voorbeeld 

1. Functie van de verlichting

Wat is het uiteindelijke doel van de verlichting die je aan wilt brengen? Moeten de inbouwspots voornamelijk sfeer en warmte brengen, een object kunnen accentueren of betreft het een basisverlichting die vooral functioneel moet zijn? Houd er hierbij rekening mee dat je lampen met een hoge lichtopbrengst kiest als de verlichting vooral functioneel moet zijn, zoals bijvoorbeeld op een werk of studeerkamer.

 

2. Licht percentage

Spotjes hebben ieder hun eigen lichtopbrengst. Aan de hand van welke functie jouw verlichting moet hebben kun je bepalen welk percentage je nodig hebt. Inbouwspots die vooral sfeer moeten brengen hoeven geen hoge lichtopbrengst te hebben.

 

3. De breedte van de lichtbundel

Dit noemen we ook wel de openingshoek van inbouwspots. Om dit te kunnen bepalen meten we op de lichtbundel zelf, en niet op de armatuur waarmee de spots worden opgehangen. Inbouwspots met een smalle of kleine openingshoek kunnen bijvoorbeeld zeer geschikt zijn voor het belichten van voorwerpen. Spots die zijn voorzien van een brede lichtbundel worden vaak gebruikt als functionele verlichting.

 

4. Hoe ver moet de verlichting schijnen?

Als je zelf een goed lichtplan voor inbouwspots wilt maken, dan is het meten van de afstand tussen de verlichting en het object zeer belangrijk. Zo kies je namelijk altijd de juiste lampen voor de verlichting die je graag wilt.

 

Voorbeelden voor een lichtplan binnenshuis

 

Wil je zelf aan de slag om jouw woonkamer, keuken of badkamer te gaan verlichten? Dan is het verstandig om vooraf een goed lichtplan te maken. Zo weet je precies welke inbouwspots of verlichting je waar wilt plaatsen. Hieronder lees je een aantal voorbeelden voor een lichtplan waarmee je zelf binnenshuis een prachtige lichtverdeling kunt maken.

lichtplan voor de keuken 

Lichtplan voor de keuken

 

In de keuken is het verstandig om geen gebruik te maken van vaste inbouw of opbouw spots. Dit geeft je namelijk de vrijheid om objecten individueel te kunnen verlichten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het werkblad van de keuken of het kookeiland zelf. Ook boven het fornuis kun je kiezen voor een inbouwspot, mits daar geen afzuigkap is geplaatst uiteraard.

 lichtplan spots gang en overloop

Gangen en overlopen verlichten

 

Ook in de gangen van ons huis, zoals bijvoorbeeld naar de hal, voordeur of op de overloop, dien je goede verlichting te kiezen. Dit verhoogt vooral s’nachts de veiligheid. Het apart schakelen van deze verlichting heeft als voordeel dat je niet altijd alle verlichting aan hoeft te doen als je door middel van de gang naar een andere ruimte wilt.

 

Verlichtingsadvies voor de woonkamer

 

De woonkamer mag vooral voorzien worden van gezellige verlichting. Boven de salontafel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zes inbouwspots te plaatsen die je kunt dimmen. Heb je dan even wat meer licht nodig? Dan is dat realiseerbaar met dimbare verlichting. In de hoek van de kamer kun je eventueel nog een zacht licht in de vorm van een staande lamp plaatsen. Dit werkt sfeerverhogend en verlicht donkere hoeken in de woonkamer. Een hangende lamp is zeer geschikt om te plaatsen boven de eethoek. Deze hoeft niet te worden voorzien van een hoog licht percentage. Warm licht wat zich verspreid over de hele woonkamer is een goede keuze.

 

Verlichting in de slaapkamer

 

Over het algemeen mag ook de slaapkamer worden voorzien van warme sfeerverlichting. Toch is het raadzaam om richtbare inbouwspots te plaatsen aan weerszijden van het bed als leeslampen. Deze spots zou je individueel moeten schakelen. Functionele verlichting in de slaapkamer bevestig je het beste aan het plafond door middel van inbouwspots. De keuze voor een dimmer is in deze effectief omdat je zo over heldere verlichting kunt beschikken als dat nodig is.

 badkamer goed verlichten

De badkamer goed verlichten

 

Afhankelijk van het aantal m2 van de badkamer, kun je meestal genoegen nemen met 4 spots. Boven de spiegel is het aan te raden om verlichting te gebruiken met een wit maar warm licht. Dit is makkelijk voor bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging en het aanbrengen van make-up. Houd er bij badkamer of douche verlichting altijd rekening mee dat deze moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen voor wat betreft de elektriciteit. Deze worden bij inbouwspots uitgedrukt in de zogenaamde IP-waarde. Gebruik je spotjes boven de douchecabine? Maak dan altijd gebruik van verlichting die een IP-waarde hebben van IP67. Zo ga je veilig om met de verlichting en de elektriciteit in natte en vochtige ruimtes.

 

Televisiekamer verlichten

 

Heb je de beschikking over een Tv-kamer? Dan heb je geen sterke verlichting nodig. Indirect licht is in deze ruimtes vaak voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een lichtstrip of het plaatsen van sfeerverlichting in de vorm van een staande lamp.