kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Knipperende ledlampen – tips & hulp

knipperende led lampen tips

Knipperende ledlampen heeft verschillende oorzaken, bijvoorbeeld een ledlamp die niet dimbaar is of verkeerd is aangesloten. Het knipperen van ledlampen is niet alleen vervelend, ook beïnvloedt het de sfeer in huis en zelfs de werking van ander materiaal. Wat te doen bij knipperende led lampen? We zetten de oorzaken met oplossingen op een rij, inclusief nuttige tips.

Knipperende ledlampen herkennen

Goed aangesloten en werkende ledlampen zullen nooit knipperen. Hierbij verschillen ze van TL-lampen of halogeenlampen die wel kunnen knipperen of flikkeren. Zo herkent u knipperende ledlampen:

  • Knipperen of flikkeren
  • Zachter of juist harder branden
  • Flitsen, eventueel een korte flits

Oorzaak van flikkerende lampen

Wanneer ledlampen flikkeren of knipperen dan heeft dit altijd een oorzaak. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Aangesloten op een verkeerde dimmer
  • Ledlamp is niet dimbaar
  • Aangesloten op verkeerde trafo
  • Instellingen van de led dimmer
  • Defecte driver
  • Rimpel- en piekspanningen

Tips & hulp bij knipperende ledlampen

Gelukkig zijn de meeste problemen makkelijk te lossen. Allereerst is het goed om naar de oorzaak te kijken. Maakt u gebruik van een dimmer, bekijk dan of de ledlamp wel dimbaar is. Kijk ook naar het type dimmer. Is deze geschikt voor led lampen, controleer dan of het om een fase aansluiting of fase afsluiting dimmer gaat. Maar ook voor welke lampen de dimmer bedoeld is. Hieronder beschrijven we bij elke oorzaak een passende oplossing.

Aangesloten op een verkeerde dimmer

juiste type led dimmers

Knipperende ledlampen wordt vaak veroorzaakt door aansluiting op een verkeerde dimmer. Allereerst het type led dimmer: er is fase aansnijding en fase afsnijding. Ruim 90% van de ledlampen in Nederland en België werkt op fase afsnijding. Dit betekent dat een klein percentage juist met fase aansnijding werkt.

Een ledlamp die op fase aansnijding werkt en die is aangesloten op fase afsnijding brengt geen schade aan de dimmer of ledlamp toe. Wel kan er een onjuiste werking, knipperen of helemaal geen werking ontstaan. In veel gevallen zal het licht onstabiel zijn.

In ons assortiment hebben we de juiste type led dimmers. Heeft u bij ons een verkeerd product gekocht dan kunt u dit binnen 30 dagen retour sturen en ruilen voor een geschikte led dimmer.

Het kan ook dat u de ledlamp heeft aangesloten op een gloeilamp dimmer of hallogeen dimmer. Het probleem is dat de ledlamp gaat knipperen, iets dat natuurlijk erg storend is. Dit heeft alles te maken met het te hoge minimale vermogen van halogeen- of gloeilamp dimmers.

De oplossing is eenvoudig: schaf een geschikte led dimmer aan. Deze is in ons assortiment verkrijgbaar.

Niet dimbare ledlampen

Een niet dimbare ledlamp op een dimmer aansluiten en vervolgens de lamp dimmen leidt altijd tot problemen. Door het dimmen krijgt de ledlamp te weinig voeding en gaat hierdoor knipperen. Dit probleem is alleen op te lossen door de niet dimbare led lampen voor wel dimbare ledlampen te vervangen. Is het niet nodig om led lampen te dimmen? Haal dan de dimmer ertussenuit, hierdoor hoeft u de ledlampen niet te vervangen.

12 volt trafo

Aangesloten op verkeerde trafo

Bij laagspanning ledlampen zoals 12 volt of 24 volt kan het zijn dat u deze op de verkeerde trafo heeft aangesloten. Ook dit veroorzaakt knipperende ledlampen. Veel mensen maken gebruik van een halogeen transformator of een led transformator met een te laag minimum vermogen.

Ledlampen van 12 volt of 24 volt kunt u beter aansluiten op een geschikte led trafo. Een led trafo heeft altijd een minimum en een maximum vermogen. Zorg ervoor dat het totaal wattage van de led lampen hiertussen in blijft.

dimmer instellingen

Instellingen van de led dimmer

Veel mensen staan er niet bij stil dat een led dimmer verschillende instelmogelijkheden heeft. Wanneer deze instelmogelijkheden ontbreekt dan veroorzaakt dit knipperende led lampen. Ook kan het gebeuren dat de lampen niet goed te dimmen zijn.

Het is belangrijk om naar de instellingen van de COARSE (en FINE) potmeter te kijken. Draai de meters zover dat de led lampen weinig licht geven maar wel stabiel blijven branden. Dit is de optimale dimbaarheid en moet u zeker aanhouden. Vervang eventueel een dimmer zonder instelmogelijkheden voor eentje met instelmogelijkheden.

Oververhitting led lamp driver

Defecte driver & knipperende ledlampen

Met een defecte driver kunnen ledlampen gaan knipperen. Wanneer led lampen plots gaan knipperen of flikkeren dan is de kans heel groot dat de driver kapot is. Meestal ontstaat dit als gevolg van oververhitting, vooral wanneer de temperatuur boven de 50 °C uitkomt.

Vaak zal de driver vervangen moeten worden. Wanneer de driver in de led lamp zit dan komt het erop aan om de hele led lamp te vervangen.

Stroomfilter piekspanning

Rimpel- en piekspanningen

Met rimpel- en piekspanningen worden ook wel fluctuaties in het net bedoeld. Vaak gaat het om lekstroom, hierbij gaat een kleine hoeveelheid spanning verloren. Meestal heeft dit met bedrading of elektrische componenten te maken. Als gevolg hiervan gaan ledlampen knipperen.

Sluit apparaten liever op een andere groep dan die van de ledverlichting aan. Ook kan er een stabilisator geplaatst worden. Wanneer dit allemaal niet lukt dan kunnen ledlampen en een led dimmer met een stroomfilter de oplossing zijn.

Veroorzaken de ledlampen een kleine flits of gaan ze juist harder of zachter branden? Waarschijnlijk zijn de lampen gevoelig voor storingspulsen. Dit wordt vaak veroorzaakt door andere apparaten die op dezelfde groep zijn aangesloten. Denk hierbij aan de wasmachine, magnetron, airconditioning of de vriezer.