Januari SALE van 21 tot en met 31 januari: 50% KORTING op bijna het gehele assortiment. *zolang de voorraad strekt


kar 0
webshop keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

LED lampen op de juiste manier dimmen

LED verlichting dimmer

Als je gebruik wilt maken van LED lampen, dan is het fijn als deze dimbaar zijn. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? In dit artikel vertellen we je precies hoe je op de juiste manier een LED lamp kunt aansluiten op een LED dimmer. Over het algemeen is LED verlichting heel goed te dimmen, maar je moet daarbij wel gebruik maken van een dimmer die geschikt is voor LED.

 

led lampen dimmer

 

Wellicht heb je al wat ervaring met het aansluiten van een dimmer op gewone verlichting, maar bij LED lampen werkt dat nét even anders. Dit heeft te maken omdat LED en halogeen verlichting andere dim-curves hebben. LED verlichting kun je bijvoorbeeld dimmen tot 50% waarbij je ook nog eens 50% licht overhoudt. Bij halogeenverlichting is dan slechts 40% omdat je de stroomtoevoer verminderd met 20%.

 

LED lampen die geschikt zijn om te dimmen

 

Als je LED verlichting wilt aanschaffen die je kunt dimmen, dan is het noodzakelijk dat je let op een speciaal kenmerk. Of je nu kiest voor LED lampen van 12V of 230V, belangrijk is het om te letten op de productspecificatie. Wordt op de verpakking “dimbaar” weergegeven, dan heb je te maken met verlichting waarbij je de lichtopbrengst kunt dimmen.

Dimbaar

Speciale dimmer voor LED verlichting

 

Een dimmer voor LED lampen moet aan andere eisen voldoen dan die voor traditionele verlichting. Bij deze laatste zorgen ze voor een spanningsverlaging waardoor deze verlichting minder fel kan worden weergegeven. Deze zogenaamde conventionele dimmers zijn niet geschikt om te gebruiken bij LED verlichting. Ze veroorzaken storingen waardoor de LED lamp uiteindelijk kapot gaat. Kies bij het gebruik van LED dan ook altijd voor een dimmer die geschikt is voor 12V of 230V LED lampen.

 

12V LED lampen dimbaar maken

 

Omdat de meeste huishoudens te maken hebben met een voltage van 230V, moet deze bij het gebruik van 12V LED lampen dus eerst omgevormd worden naar de juiste spanning. Dit kan gedaan worden door het inzetten van een te dimmen LED transformator. Vervolgens kan hier een dimmer op worden aangesloten van 230V.

led transformator

 

 

230V LED lampen dimbaar maken

 

230V LED lampen zijn al voorzien van de juiste elektronica die de voltage kan omvormen naar 12V. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat de verlichting dimbaar is.

 

De belasting van een dimmer voor LED lampen

 

Wil je LED verlichting gaan dimmen? Let hierbij dan op de minimale belasting van de dimmer. De meeste dimmers kun je belasten tot ongeveer 4 watt. Een exacte overeenkomst is hierbij belangrijk. Gebruik je bijvoorbeeld een LED lamp met een lagere wattage dan die van de LED dimmer? Dan heeft dit een nadelig effect op de werking. Als je meerdere verlichting wilt laten werken op 1 dimmer dan bereken je aan de hand van de totale wattage van de verlichting welke dimmer je nodig hebt.

 

Meerdere lampen dimmen met 1 dimmer

 

Wil je meerdere verlichting terug kunnen brengen qua lichtsterkte maar hiervoor slechts 1 dimmer gebruiken? Ook dat is mogelijk bij LED verlichting. Om dit goed aan te kunnen sluiten is het belangrijk dat je let op de maximale belasting van de dimmer. De aangesloten LED verlichting mag in zijn totaal geen hogere wattage hebben dan waarvoor de LED-dimmer geschikt is. Een dimmer welke geschikt is voor LED verlichting kent daarnaast twee varianten. Deze dimmers worden ook wel fase aansnijdende en fase afsnijdende genoemd. Wil je hierin geen keuze hoeven maken en zeker weten dat de LED lampen op beide goed functioneren? Kies dan voor een universele dimmer. Zo hoef je nooit rekening te houden met een bepaald type dimmer en weet je zeker dat jouw LED verlichting naar behoren werkt en goed gedimd kan worden.

 

LED lampen dimmen? Tips om LED verlichting probleemloos te kunnen dimmen

 

1.Als je LED verlichting wilt dimmen door middel van een dimmer, zorg er dan altijd voor dat je kiest voor dimbare lampen. Dit wordt vaak aangegeven op de productverpakking door middel van “dimbaar”.

 

2. Gebruik dimmers die een universele werking hebben. Zo hoef je nooit rekening te houden met een aansnijdende of fase afsnijdende dimmer.

 

3. Voor een goede werking dien je er rekening mee te houden dat de minimale belasting van een dimmer voor LED verlichting altijd lager is doordat er lampen op worden aangesloten.

 

4. Het watt totaal van de LED lamp is altijd 10% minder dan de maximale belasting welke de LED dimmer aangeeft.