Profiteer nu van een tijdelijke korting tot wel 20% op onze prachtige veranda verlichting.


kar 0
webshop keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Lichtkleur - welke lichtkleur is het meest geschikt?

Welke lichtkleur is het meest geschikt

De lichtkleur oftewel kleurtemperatuur van ledlampen wordt weergegeven in Kelvin (K). Deze lichtkleur staat bij iedere productomschrijving en op elke verpakking vermeld. Het is vaak lastig om de juiste lichtkleur te kiezen. De kleur van ledlampen moet namelijk goed zijn afgestemd op de situatie.

Kleurtemperatuur en omschrijving

Kleurtemperaturen kelvin

Elke kleurtemperatuur heeft een bepaald nummer en een omschrijving:

  • 2700K: extra warm wit
  • 3000K: warm wit
  • 4000K: helder wit
  • 6500K: koel wit

Op oude of conventionele tl-buizen staat een kleurcode aangegeven, op andere soorten lampen vaak niet. Hieronder de kleurcodes van tl-buizen en met welke kleurtemperatuur van ledverlichting het overeenkomt:

  • 827 – 2700K
  • 830 – 3000K
  • 840 – 4000K
  • 865 – 6500K

Welke lichtkleur moet ik kiezen?

Een felle werkverlichting past niet in een sfeervolle woonkamer terwijl een gele lichtkleur juist niet in een werkruimte past. Het is daarom belangrijk om de lichtkleur perfect op de situatie af te stemmen. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Slaapkamer, hal en woonkamer

In de slaapkamer en woonkamer wordt vaak gekozen voor warm witte verlichting. Dit komt overeen met 3000 Kelvin. Dit is eigenlijk de standaardverlichting voor de meeste woonruimtes. Warm wit is sfeervol, geeft voldoende verlichting maar heeft zeker geen koude uitstraling. Ledlampen van 2700K staan gelijk aan sfeerverlichting. Liever een lichtkleur die vergelijkbaar is met kaarslicht? Kies dan voor 2200K.

Voor de hal wordt in veel gevallen voor extra warm wit gekozen, dit komt overeen met 2700 Kelvin. Is er in de hal behoefte aan meer verlichting? Ga dan voor 3000K.

Keuken, hobbyruimte en kantoor

In theorie is de lichtopbrengst tussen 3000K of 4000K niet heel groot maar kan wel het verschil maken. Daarom kiezen veel mensen voor de keuken of hobbyruimte voor 4000K, simpelweg omdat deze toch net wat meer licht lijkt te geven. Voor werkverlichting kunt u het beste voor een lichtkleur tussen de 3000K en 4500K kiezen. Dit geldt voor de keuken en hobbyruimte, maar ook voor het kantoor.

Lichtkleur in magazijn, werkplaats of sporthal

Het licht in een magazijn, werkplaats of sporthal mag best helder zijn. Voor het magazijn en de werkplaats wordt in de meeste gevallen voor een lichtkleur variërend van 4000K tot 6000K gekozen. Voor de sporthal is 4000K voldoende. Ook in dierenstallen voldoet 4000K, niet te fel maar wel voldoende verlicht.

De showroom verlichten? Ga dan voor een lichtkleur van 3000K of 4000K. Het is namelijk belangrijk dat de lichtkleur hier niet te helder is maar wel voldoende om producten te showen.

Ledlampen in verschillende lichtkleur

U ziet, de lichtkleur bepalen is niet zo heel moeilijk. Voor elke ruimte of situatie is er een geschikte lichtkleur. In ons assortiment vindt u ledlampen in verschillende lichtkleur, de lichtkleur staat altijd bij het product aangegeven.