kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

TL vervangen voor led

TL vervangen voor led

TL verlichting vervangen voor led TL, dat is heel goed mogelijk. Dit kan gewoon één op één zonder dat hier bijzondere handelingen voor nodig zijn. Houd er wel rekening mee dat u TL-verlichting voor LED TL verlichting vervangt.

De voordelen voor TL led verlichting

Traditionele TL-verlichting verbruikt meer energie dan TL ledverlichting. Zo verbruiken TL led buizen ten opzichte van conventionele tl-buizen ruim 50% minder energie. De moderne TL-ledbuizen hebben ook nog eens een uitstekende lichtopbrengst en gaan veel langer mee.

Conventionele TL-buizen branden gemiddeld 10.000 uren. Een TL-ledbuis gaat wel 50.000 branduren mee. Dit is niet alleen kostenbesparend, ook hoeft u minder vaak de TL verlichting te vervangen. Want dat vervangen is vaak wel een probleem, juist omdat ledverlichting vaak op plekken hangt waar u lastig bij kunt.

Handleiding TL buis vervangen

Handleiding TL buis vervangen

Bij het vervangen van tl-buizen voor led TL buizen is het belangrijk om te kijken of er sprake is van conventionele TL met starters of hoge frequentie TL zonder starters. We bespreken beide methoden.

Conventionele TL vervangen voor led

Conventionele TL-lampen zijn voorzien van een starter in het armatuur. Deze is terug te vinden achter de buis of aan de zijkant van het armatuur. U hoeft hier niet voor te zoeken: de starter is vanaf de buitenkant goed zichtbaar. Heeft u een Tl-buis van 120 cm of 150 cm lengte, dan kunt u deze een op een vervangen door een led TL buis.

Haal de oude buis uit het armatuur, net als de starter

Schakel eerst de elektriciteit uit. Haal de oude buis uit het armatuur, net als de starter. Bij de nieuwe TL-ledbuis zit een starter geleverd, deze plaatst u in het armatuur. Vervolgens plaatst u de led TL. Schakel de elektriciteit weer aan en controleer de werking van de verlichting.

oude starter vervangen door een led starter

Het kan ook dat u een conventionele TL-buis van 60 cm heeft. In dit geval moet u de oude starter vervangen door de led starter. Vervolgens is het belangrijk om het armatuur iets aan te passen, dit doet u door de led TL buis direct aan te sluiten op 220/230 volt. Doe dit alleen aan de “AV input” kant van de TL-buis. Dit staat altijd op de TL-buis zelf aangegeven. Een verdere beschrijving staat hieronder.

Hoogfrequente TL vervangen voor led

Dit stuk is bedoeld voor het vervangen van hoogfrequente TL door led TL. Gebruik deze handleiding ook voor het vervangen van een conventionele TL-buis van 60 cm voor led TL verlichting.

Bij hoogfrequente TL verlichting is er geen starter aanwezig. Dit soort TL verlichting is met de jaren steeds meer vervangen door conventionele TL-verlichting. Toch is het verstandig om hoogfrequente TL te vervangen voor led, het levert namelijk een flinke energiebesparing op (53% tot 65%).

Hoogfrequente TL vervangen

Schakel de elektriciteit uit en haal de hoogfrequente TL buis eruit. Ontkoppel de VSA. Verplaats de nuldraad en de fasedraad naar één voetje. Plaats nu de led TL buis en zorg dat het powervoetje aan de kant van de stroomtoevoer zit. Schakel de elektriciteit aan en controleer of alles goed werkt.

Led TL verlichting of armaturen

We hebben zowel TL-verlichting als armaturen voor deze verlichting in ons assortiment. Het voordeel van een speciaal led TL-armatuur is dat deze geen aanpassingen nodig heeft. U hoeft alleen maar de ledbuis de plaatsen, wel zo praktisch.