kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Welke IP-waarde heb ik nodig?

U koopt led verlichting of een led dimmer. Welke IP-waarde heeft u nodig? Dit is afhankelijk van de ruimte of omgeving waar u gebruikmaakt van led verlichting. We laten u zien welke IP-waarde u nodig heeft.

 Welke IP waarde tuin

IP waarde betekenis

De IP-waarde wordt ook wel IP codering genoemd. Dit staat voor International Protection rating. Dit is de mate van beveiliging op elektronische apparatuur, waarbij gekeken wordt naar de beschermingsgraad tegen vocht, aanraking en binnendringen de voorwerpen.

 

De IP-codering bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen aanraking en binnendringende voorwerpen (stof) weer. Het tweede cijfer staat voor de beschermingsgraad tegen vocht. Hieronder vindt u het volledig overzicht van de verschillende IP-waarden:

Tabel IP waarde

Bescherming tegen voorwerpen/stof

 • IP0X - geen bescherming
 • IP1X - bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 5 cm, zoals een hand
 • IP2X - bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 1,25 cm, zoals een vinger
 • IP3X - bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 2,5 mm, zoals een draad
 • IP4X - bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 1 mm
 • IP5X - redelijk stofvrij
 • IP6X - 100% stofbestendig

 

Bescherming tegen vocht

 • IPX0 - geen bescherming
 • IPX1 - bescherming tegen verticale druppels
 • IPX2 - bescherming tegen druppels
 • IPX3 - bescherming tegen spatwater
 • IPX4 - bescherming tegen spatwater vanuit iedere hoek
 • IPX5 - bescherming tegen spuitwater
 • IPX6 - bescherming tegen krachtig spuitwater en golven
 • IPX7 - tijdelijke bescherming tegen onderdompeling (maximaal 30 min)
 • IPX8 - volledige bescherming tegen onderdompeling
 • IPX9 – volledige bescherming tegen onderdompeling & hoge waterdruk

U ziet dat er nogal wat verschil is in IP-waardes. Weten wat hier de invloed van is op led verlichting? Hieronder leggen we dit verder uit.

 

IP-waarde lamp en licht

Met betrekking tot lampen (verlichting) is de IP-waarde belangrijk. In bepaalde situaties is een hogere IP waarde zelfs onmisbaar. Voor gebruik binnenshuis in droge ruimtes volstaat een ledlamp met een IP-waarde 20 of 44. IP20 betekent dat de lamp beschermd is tegen aanraking met de vinger. Deze led lampen zijn niet beschermd tegen binnendringen van stof of vocht. Een prima keuze voor de woonkamer, slaapkamer, hal, kantoor of andere droge ruimtes. Vermijd stoffige of vochtige (werk)ruimtes.

 

Led verlichting met ip44 codering biedt een iets betere bescherming. Zo kunnen ze goed tegen contact met vaste voorwerpen, zijn bijna stofvrij en spatwaterdicht. Dit laatste betekent dat spatwater uit een willekeurige richting geen nadelig effect op de ledlamp heeft. Led verlichting met ip44 codering is zeer geschikt voor gebruik in de keuken, badkamer, overkapping en veranda. Bij gebruik in de badkamer moet de ledlamp op minimaal 1 meter afstand van douche of bad hangen. Dit geldt ook voor gebruik onder de overkapping of veranda: de ledlamp komt niet in aanraking met stromend (regen)water. Meer hierover leest u bij badkamer zones.

 Badkamer zones IP-waarde

IP-waarde lamp voor de badkamer

De badkamer is een ruimte die op het gebied van led verlichting speciale aandacht vereist. Kiest u voor verlichting boven of direct naast het bad of de douche, dan heeft u aangepaste led lampen nodig. U gaat dan voor led verlichting met ip65 of ip67 codering. De ledlamp met ip65 waarde is stofdicht en spuitwaterdicht. Geschikt voor gebruik bij het bad of de douche. Ip67 codering geeft een nog betere bescherming. Mocht de led lamp onder water terechtkomen, dan heeft dit geen nadelige effecten. Deze verlichting kan zelfs tot 1 meter diepte gedurende 30 minuten onder water blijven werken. Over een langere onderdompeling kan de fabrikant geen garantie geven.

 

Badkamer zones en led verlichting

Bij het oriënteren op led verlichting heeft u vast wel eens gehoord van badkamer zones. Iedere badkamer is in drie zones ingedeeld. Afhankelijk van de zone heeft u hier led verlichting met een bepaalde waarde nodig. Hieronder vindt u de standaard badkamer zones:

 • Zone 0: de badkuip of douche bak zelf
 • Zone 1: tot 2.60 meter boven de badkuip of de douchecabine (de bak)
 • Zone 2: het gebied binnen handbereik naast de badkuip of douche bak (een vlak van 2.60 meter hoog en 60 cm breed)

 

Voor zone 1 en 2 kiest u led verlichting met een minimale waarde van 44. Voor zone 1 bevelen we ip65 aan. Dan weet u zeker dat de led-verlichting goed beschermd is. Hangt u led verlichting in zone 0, kies dan altijd voor verlichting met minimale ip67. Doet u dit niet, dan creëert u een onveilige situatie. Bovendien kan de led verlichting snel defect raken.

 

Ons assortiment led verlichting en led dimmers

Zowel led verlichting als led dimmers zijn voorzien van IP codering. Dankzij deze codering maakt u de juiste keuze. We hebben een uitgebreid assortiment led inbouwspots, opbouwspot en led verlichting voor de badkamer. In deze laatste categorie vindt u led verlichting die spatwaterdicht is óf beschermt tegen stof en waterstralen. Onze led buitenverlichting is voorzien van ip20 waarde (bijna stofdicht), ip44 (spatwaterdicht) of ip65 (stof en waterstralen). Let u bij in- of opbouw goed op de juiste IP codering. zo voorkomt u schade aan uw led verlichting. Ditzelfde geldt ook voor led dimmers.

 

Heeft u nog vragen over IP-waarde of ons assortiment? Neem gerust contact met ons op. We staan u van maandag tot en met zaterdag graag telefonisch te woord.