kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Lumen watt: omrekenen en lichtsterkte

Lumen en watt, twee verschillende begrippen. Lumen staat voor de lichthoeveelheid terwijl watt of wattage juist voor het energieverbruik van de lamp staat. Vaak wordt het wattage van ledverlichting vergeleken met dat van gloeilampen. Bij ledverlichting is het energieverbruik zo laag dat het beter is om naar lumen te kijken.

Lumen Watt omrekenen en lichtsterkte

Elektriciteitsverbruik van lampen

Vroeger, toen er nog gloeilampen waren, slokte verlichting bijna 20% van het totale energieverbruik op. Energie besparen is belangrijk, niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Eerst kwamen de spaarlampen en halogeenlampen maar ook deze verbruikten nog de nodige energie. Met de komst van ledlampen kan de energierekening flink omlaag.

Bij aanschaf van ledlampen ziet u de begrippen lumen & watt. Veel mensen vergelijken de ledlamp nog steeds met de gloeilamp. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Welke led lamp komt overeen met mijn oude gloeilamp?

Een veelgestelde vraag: hoeveel watt in led is hoeveel watt gloeilamp? De  ledlamp wordt ontzettend veel verkocht. Een ledlamp van bijvoorbeeld van 7 W verbruikt evenveel energie als een gloeilamp van 60 W. Hieronder nog een aantal voorbeelden:

LedGloeilamp
2 watt25 watt
5 watt40 watt
9 watt75 watt
12 watt100 watt

Dit betekent dat er met betrekking tot wattage heel wat bespaard kan worden. Gloeilampen maar ook halogeenlampen of spaarlampen vervangen voor ledlampen is dan ook zeker een aanrader. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

LedSpaarlamp
2 watt6 watt
5 watt10 watt
7 watt18 watt
9 watt18 watt
12 watt25 watt

Een halogeenlamp van 15 W komt overeen met een ledlamp van 2 W. Heeft de halogeenlamp een vermogen van 60 W dan komt dit overeen met een ledlamp van 12 W.

Lumen & watt

Ledlampen verbruiken zo weinig energie, hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Opvallend is dat ledlampen steeds verder worden doorontwikkeld. Dit betekent dat de lichtopbrengst ook steeds beter wordt. Onderstaande voorbeelden zijn dan ook een leidraad, in de toekomst kan de lichtintensiteit namelijk toenemen.

  • Led 12 W: 1300-1400 lumen
  • Led 9 W: 920-1060 lumen
  • Led 7 W: 700-810 lumen
  • Led 5 W: 410-470 lumen
  • Led 2 W: 220-250 lumen

Lumen staat dus voor de lichtintensiteit. Hoe meer lichtopbrengst hoe beter de ruimte verlicht is. Maar er is meer, want ook de kleurtemperatuur speelt mee. Het is belangrijk om de kleurtemperatuur op de woonruimte of situatie af te stemmen.

Ledverlichting en kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur bepaalt de sfeer in de woonruimte. Voor werkruimtes is een heldere kleurtemperatuur meer gewenst, net als in de garage, de keuken en misschien ook wel de badkamer. Terwijl de woonkamer en slaapkamer juist om een lagere kleurtemperatuur vragen. Op de gang (hal) wordt juist voor de laagste kleurtemperatuur gegaan.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele kleurtemperaturen.

  • Wit met een gele tint: 2200 kelvin
  • Warm wit: 2500-3000 kelvin
  • Neutraal wit: 4000-4500 kelvin
  • Koud wit: 5500-6000 kelvin

Tussen de 2000 en 3000 kelvin is zeer geschikt voor de woonkamer, slaapkamer en hal. Vanaf 4000 kelvin is meer geschikt voor keuken en badkamer. Boven de 5000 kelvin wordt veel in werkruimtes, de horeca en bedrijven gebruikt.

Ledlamp versus spaarlamp

Steeds meer mensen kiezen voor ledlampen, ze zijn namelijk een prima alternatief voor gloeilampen en halogeenlampen. Wat is beter, de ledlamp of spaarlamp?

Spaarlampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen. Zo verbruikt een spaarlamp tot 80% minder energie dan een gloeilamp. Een ledlamp verbruikt echter tot wel 90% minder energie.

Ook de levensduur speelt een belangrijke rol. Spaarlampen branden ongeveer 10.000 uren. Ledlampen gaan nog langer mee, deze kunnen wel 25.000 tot 50.000 branduren halen.

Het nadeel van spaarlampen is dat ze niet direct op volle sterkte branden. Het duurt dus enige tijd voordat de maximale lichtintensiteit bereikt wordt. Ledlampen branden bij inschakeling direct op volle sterkte. Bovendien worden ledlampen nauwelijks warm, iets dat bij spaarlampen wel het geval is.

Nog een voordeel van ledlampen: ze zijn goed bestand tegen schokken, trillen en temperatuurverschillen. Ledlampen zijn bovendien in verschillende vormen, designs en kleuren verkrijgbaar. Enig nadeel is dat ledlampen duurder zijn in aanschaf. Door de lange levensduur en het energiebesparend vermogen verdienen ledlampen zich wel beter terug.

We hebben verschillende ledlampen in ons assortiment: voor elke situatie een gepaste oplossing.