kar 0
webwinkel keurmerk inbouwledspots
kiyoh reviews inbouwledspots.nl

Welke dimmer voor led?

LED lampen zijn uitstekend dimbaar. Niet alle dimmers zijn geschikt voor LED lampen; u heeft een speciale LED dimmer nodig. Hier zijn verschillende keuzes in. Welke LED dimmer heb ik nodig? We laten u zien welke het meest geschikt is.Welke dimmer voor led

 

Dimbare LED lampen

LED verlichting biedt veel voordelen waaronder energiezuinige verlichting, lage warmteafgifte en een lange levensduur. Door te dimmen bepaalt u de lichtintensiteit en bespaart u nog meer op het energieverbruik. LED verlichting is standaard niet dimbaar. Is dit wel het geval, dan staat dit duidelijk op de verpakking of bij verkoop aangegeven. Controleer dit vooraf. Dimbare LED lampen werken op een dimmer fase aansnijding of fase afsnijding. Wat is eigenlijk het verschil tussen beiden? Dat leggen we hieronder uit.

 

LED dimmer fase aansnijding / fase afsnijding

We onderscheiden twee type LED dimmers: fase aansnijding en fase afsnijding. Wat is het verschil tussen fase aansnijding en fase afsnijding dimmers? De fase aansnijding hakt de eerste helft van een halve sinusgolf af. De fase afsnijdimmer werkt net andersom en hakt het laatste gedeelte van de halve sinusgolf af. Misschien kunt u niet zoveel met deze informatie, maar het bepaalt wél welke dimmer u nodig heeft. De juiste dimmer gaat zuinig met de LED lamp om en zorgt voor een langere levensduur.

 Halve sinusgolf fase-afsnijdimmer

Vermijd conventionele dimmers. Deze zijn alleen geschikt voor gloei– en halogeenlampen. Bij een conventionele dimmer is de kans groot dat de LED lampen gaan knipperen of zoemen. De lamp kan uiteindelijk zelfs kapot gaan. Kies daarom altijd voor een geschikte LED dimmer.

 

90% van alle LED lampen werkt op fase afsnijding

Heeft u LED lampen in huis, dan is de kans groot dat deze op een fase afsnijding dimmer werkt. Slechts 25% van alle LED lampen werkt op fase aansnijding. Het is daarom belangrijk om goed te controleren waarop de LED lampen werken. Fabrikanten van deze lampen geven vaker aan op welke type dimmer deze het beste werkt (zie verpakking). Is dit onduidelijk, neem dan contact met ons op. We weten van veel merken en type LED lampen welke dimmer u hierbij nodig heeft.

 

Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo’s. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.

 

LEMILUX LED dimmers

In ons assortiment vindt u 2 verschillende LED dimmers.

De LED dimmer fase aansnijding met wit afdekraam is geschikt voor inbouw. Deze dimmer kunt u ook combineren met een afdekraam van een ander merk.

De LED dimmer fase afsnijding is geschikt voor LED lampen van 3 tot 150 watt. Toepasbaar voor alle opbouwdozen en inbouwdozen. Ook deze ontvangt u inclusief een wit afdekraam.

 

De LED dimmers uit ons assortiment werken met een draai/drukknop. Het indrukken van de knop schakelt de verlichting in. De draaiknop is bedoeld voor het dimmen van de LED lamp. Dit is een eenvoudige bediening die voor iedereen werkt.

 

Draadloze LED dimmer

Naast de gewone LED dimmer is er ook de draadloze dimmer. Hierdoor hoeft u niet langer naar de dimmerknop te lopen: met de afstandsbediening bepaalt u de lichtintensiteit. De draadloze dimmer is geschikt voor verschillende dimbare LED lampen. Ook hierbij is het belangrijk om te kijken of de dimmer aansluit op de ledlampen. Onze draadloze LED dimmer is zeker geschikt voor LED verlichting voor de veranda of de LED inbouwspots overkapping setjes uit ons assortiment.

 

Tip: let op de belasting van de LED dimmer

Het maximaal vermogen van de LED dimmer bepaalt hoeveel dimbare LED lampen hierop kunnen werken. De vuistregel van 10%; blijf met het totale vermogen van de ledverlichting 10% onder de maximale belasting van de dimmer. Heeft een dimmer een vermogen van 300 watt, dan betekent dit dat hier 270 watt van benut kan worden. Deze vuistregel geldt echter niet voor alle LED dimmers. Het is het beste om dit zelf even te testen. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

 

De eindconclusie is dat het lastig blijft om de juiste LED dimmer te vinden. Eventueel moet hier ook nog een LED driver bij. Of dit nodig is, hangt weer van de gekozen verlichting en armatuur af. Op het gebied van LED dimmers is er geen internationale standaardisatie. Daarom kan het voorkomen dat de gekozen dimmer niet goed werkt in combinatie met een ledlamp. Heeft u vragen of twijfelt u over het uitkiezen van de juiste LED dimmer? Neem dan altijd contact met ons op.